PBC Attorneys at Law obține o victorie de referință în materia contenciosului administrativ și fiscal

Soluția prezintă relevanță în domeniul facilităților fiscale instituite în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, fiind rezultatul analizei unor acte administrative atipice și complexe, în contextul executării contractului încheiat de autoritatea publică.

După un litigiu îndelungat, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat, cu titlu definitiv, legalitatea și îndreptățirea autorității publice la perceperea penalităților de întârziere în cuantum de aproximativ 3 milioane de euro, datorate în baza unui contract de delegare a gestiunii serviciului de operare a unui centru de management al deșeurilor, parte dintr-un proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile.

Soluția prezintă relevanță în domeniul facilităților fiscale instituite în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, fiind rezultatul analizei unor acte administrative atipice și complexe, în contextul executării contractului încheiat de autoritatea publică.

Cu această ocazie, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit sfera de aplicare a prevederilor OUG nr. 69/2020, atât din perspectivă subiectivă, cât și obiectivă, considerând că facilitățile fiscale în discuție sunt menite a fi aplicate exclusiv obligațiilor fiscale și celor bugetare asimilate obligațiilor fiscale, potrivit legii,  care intră, astfel, sub incidența legislației fiscale.

De asemenea, instanța de control judiciar a validat apărările PBC Attorneys at Law, stabilind în mod definitiv că față de natura redevenței derivate din contractul de delegare a gestiunii și, implicit, de cea a accesoriilor aferente acesteia, nu sunt incidente situațiile de excepție instituite de Codul de procedură fiscală referitoare la redevențele miniere, cele petroliere și cele rezultate din contracte de concesiune, arendă și alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinație agricolă, încheiate de Agenția Domeniilor Statului. Prin urmare, urmând raționamentul expus, obligația de plată a redevenței și, implicit, a penalităților aferente, are natura juridică a unei obligații bugetare, neasimilată unei obligații fiscale.

Această soluție are titlu de noutate în cadrul jurisprudenței naționale și reprezintă un succes remarcabil pentru echipa de avocați PBC Attorneys at Law care a obținut validarea apărărilor sale în toate etapele procesuale, respectiv atât de către Curtea de Apel București, cât și de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Echipa implicată a fost formată din: Adriana CraiManaging Partner, Ioana VioricăManaging Senior Associate și Andreea DarieAssociate.



Citește și

→   De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”


→   De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”